ALJZATKIEGYENLÍTŐK

 

A padló teherhordó rétege (beton, esztrich, stb.) nem minden  esetben készül a burkolathoz szükséges homogén sík felületűre, egyenetlenségeket, mélyedéseket tartalmaz. Sík (vízszintes) és homogén felületek kialakítására alkalmas a padlókiegyenlítő. Emellett a padló végső magasságának beállítása is a feladata, melyhez számításba kell venni a rákerülő rétegek vastagságát is.

 

Az aljzatkiegyenlítők jellemzően anyagában terülnek és vízszintes, sík felületet képeznek, de speciális esetekben alkalmazhatunk nem önterülő, kiegyenlítő tapaszt is. A termékek elnevezése tartalmazza a felhasználási rétegvastagságot mm-ben. Ez segít az előzetes gyors kiválasztásban, hiszen más vastagságú anyagra van szükség a kissebb szintbeli különbségek kiegyenlítésre és más anyagra a különböző vastagságú burkolatok színtbe emeléséhez. Lbk Tüskés henger

 

Esztrich szabvány 

Az aljzatkiegyenlítő anyagok minősítése és besorolása az MSZ EN 13813-as esztrich szabvány alapján történik. Ennek megfelelően a minőségi jelölése is megegyezik az esztrichekével:

 

 

  • CT  Cementesztrichek 
  • CA  Kalciumszulfát (gipsz) esztrich
  • MA  Megnezit esztrich
  • SR Műgyanta esztrich
  • AS Aszfaltesztrich
  • C nyomószilárdság N/mm2
  • F hajlító-húzószilárdság N/mm2 

 Az önterülő aljzatkiegyenlítők feldolgozásánál fontos kritérium a megfelelő hordképes, stabil és pormentes alapfelület, szükség esetén a megfelelő alapozó alkalmazása, valamint a bedolgozást segítő tüskés henger használata.

A megfelelő anyag kiválasztásában a Hidegburkolás – Aljzatkiegyenlítő termékválasztó táblázat nyújt segítséget.

Lbk Aljzatkiegyenlítő

Speciális alkalmazási területre lett kifejlesztve a NIVO SP 10-30 gipszes önterülő aljzatkiegyenlítő, mely kiemelkedő mechanikai tulajdonságainak és jó hővezető képességének köszönhetően a REHAU vékonyrétegű padlófűtési rendszer része. A technológia újdonsága abban rejlik, hogy nem kell külön esztrichréteget alkalmazni a padlófűtési csövek elhelyezésére, hanem közvetlenül az aljzatkiegyenlítő rétegbe kerülnek, így a teljes rétegrendi vastagság nem haladja meg a 30 mm-t. 

 

Tovább