BELTÉRI ALAPVAKOLATOK

Az alapvakolatok a falazott, monolit és félmonolit betonszerkezetek védelmére, felületének kiegyenlítésére szolgálnak. A külső vakolatok veszik fel és vezetik el az épület mozgása és az épületet ért igénybevételek során keletkezett feszültségeket.

Alkalmazásukkal homogén felület, légtömör szerkezet alakítható ki. Vakolatokkal javítható a falszerkezet hő- és hangszigetelő képessége, vízzel szembeni ellenállása és fagyállósága is. 

Kültéri alapvakolatok:

Kültérben fagyálló vakolat alkalmazása szükséges. Éppen ezért gipsz vagy tisztán mész vakolatot nem használunk. Cement vagy mész-cement vakolatokat alkalmazunk. 

A magasabb terhelésű részekre növelt cement tartalmú vakolatokat alkalmazunk. A lábazat, erkély vagy kerítés jobban ki van téve az időjárási körülményeknek (pl. csapóeső) és a dinamikai terhelésnek (pl. labda pattogtatás, bicikli támasztás). 
Egy normál homlokzat esetén az MP 503 A kültéri vakolatot használhatjuk, a lábazati zónában pedig a Sockelputz – cementvakolatot. 

Beltéri alapvakolatok:

- Normál funkciójú helyiségek (nappali, hálószoba): MP 501 gépi vagy Premium kézi alapvakolat ajánlott. De használhatunk MP 701 G gipszes vakolatot vagy a Premium Plus vékonyvakolatot is. 
- Nagy pára- vagy vízterhelésű helyiségek (fürdőszoba, esetleg konyha): 

  • Cementes vagy mész-cement vakolatok használhatók. MP 501 gépi vagy Premium kézi alapvakolat, Premium Plus vékony vakolat. 
  • Különösen nagy vízterhelés esetén Sockelputz cementvakolat ajánlott. 
  • Gipszes vakolat alkalmazása kerülendő, mivel a gipsz felveszi a párát és visszalágyul. 

- Nagy mechanikai - statikus, dinamikus – igénybevétel (sport, műhely): emelt cement tartalom mellett egyéb adalékanyagok szükségesek. Sockelputz cementvakolat vagy Sockelputz Plus (Sockelputz Squash) nagy szilárdságú cementvakolat.
- Egyéb speciális terhelések vakolataival külön foglalkozunk.

 

A megfelelő vakolat kiválasztásához ajánljuk a vakolatválasztó segédletünket:

Tovább