ELŐKÉSZÍTŐ TERMÉKEK

Melyik glettet hol használhatjuk?

Mint az építkezések során általában, a simítóanyag kiválasztásánál sem csak esztétikai szempontokat kell figyelembe vennünk. A nem odaillő anyag nem csak csúnya, esetleg instabil felületet eredményez, hanem például nem megfelelő pára-áteresztési tulajdonságai révén egészségtelen klímát okozhat, sőt akár a falazatot is rongáló nedvesedéssel járhat.

Ezért az anyagválasztásnál először is ismernünk kell a szóba jöhető anyagok választékát, azok tulajdonságait – amelyet elsősorban kötőanyaguk határoz meg. Más-más körülmények közt alkalmazhatjuk a cementes, gipszes, meszes, illetve diszperziós anyagokat. Továbbá tisztában kell lennünk a falazat típusával, a felhasználás körülményeivel, az alapfelület adottságaival, a helyiség rendeltetését és a kívánt végső felület jellegével (burkolat, tapéta, strukturált vakolat, simított glett, különleges megvilágítás stb.) is. Virtuális házunk segít a megfelelő anyag kiválasztásában:

 Gipszbázisú anyagok

Kedvező áruk és széles körű felhasználhatóságuk révén a gipszes glettek töretlen népszerűségnek örvendenek. A lakásban a legtöbb glettelési feladatra használhatunk zsákos, gipszes anyagot, például gipszkarton szerkezetek hézagolására, lakóhelyiségek falainak és mennyezetének végső felületképzésére, illetve akadnak mindkét célra használható anyagok is. Használatuk nem ajánlott tartósan 80% feletti páratartalmú helyiségekben, illetve várhatóan nagy mechanikai terhelés mellett.

 Diszperziós anyagok

A modern diszperziós termékek a glettek következő generációját képviselik. Jellemzően vödrös kiszerelésűek, így használatuk rendkívül egyszerű, a fokozottan nedvességtűrésnek köszönhetően pedig igen széles körben alkalmazhatók. Használhatóak hézagkitöltésre, felületi simítóanyagként pedig a legmagasabb esztétikai igényeket is kielégítik.

 Meszes anyagok

Kiváló páraáteresztésű, ezért műemléki környezetben, nedvességterhelt falazatokon és magas páratartalom mellett is használható anyagok. Különösen népszerű klasszikus épületeken, vályogházakon végzett felújítási munkáknál. A mész előállítása és felhasználása a többi anyagnál jóval kevésbé terheli a környezetet, így a meszes anyagok a legzöldebb építőanyagok közé tartoznak. Hagyományos, zsákos kiszerelésben kaphatóak.

 Cementes anyagok

Rendkívül masszív, fizikai behatásokkal és külső nedvességgel szemben fokozottan ellenálló, nagyobb igénybevétel mellett is használható anyagok. Szálerősítésű és kültérben is használható cementes glett is kapható. Tekintettel alacsony páraáteresztésükre, szerkezetében nedves falazaton nem használhatóak.

 Glettelés és festés - kéz a kézben
A glettelt felület befejező rétege a legtöbbször matt beltéri festék. A megrendelő a festett felületet veszi át a szakembertől, ugyanakkor minden igényt kielégítő festés csak kifogástalan alapfelületen végezhető - ezért a legtöbbször a két munkafázist ugyanaz a szakember végzi. Ha a festéket több rétegben, kézzel hordják fel, az első réteg után sokszor foltszerű javításokat (glettelés+csiszolás) végeznek, mivel az egységes festés "kihozza" a simítás addig láthatatlan egyenetlenségeit. Általában ekkor végzik el a falcsatlakozások rugalmas tömítését is. A végső festékréteg csak mindezek után kerülhet a falra, azaz a "festés" valójában számos részfeladatból áll, amelyek mind szükségesek a kifogástalan eredményhez.

 

 Kapcsolódó segédletünk (kattintásra PDF formátumban letölthető)