FALAZÓHABARCSOK

Felületi hibák, hiányok

Felületi anyaghibák leggyakrabban kivitelezésből eredő egyenetlenségek, fagykár, mechanikai sérülés, statikai terhelés hatása, nem megfelelő anyaggal végzett javítások vagy kártevők miatt alakulnak ki. Nagyobb sérülés vagy anyaghiány esetén csökkenhet az épület légtömörsége, hőszigetelő képessége és teherbírása.

A javítóhabarcsok kiválasztásának alapkritériuma a hiba, illetve probléma pontos behatárolása és a felhasználni kívánt termék és technológia ismerete.

Miért nem mindegy, hogy milyen anyagot használunk a javítási feladatokra?

Egy általános vakoló-, falazóhabarcsot 10-20 mm rétegvastagságban kell alkalmazni ahhoz, hogy az megfelelően tudja felvenni és továbbítani az épületet ért feszültségeket, illetve biztosítsa a terhek egyenletes elosztását. Ezek a habarcsok nem alkalmasak felületek kiegyenlítésére, homogenizálására vagy repedések javítására. Ezekre a feladatokra kisebb szemnagyságú, kötőanyagokkal megerősített, tapadásnövelt habarcsokra van szükség, melyek a nagy tapadószilárdságuk révén könnyen hozzátapadnak az alapfelülethez, így kiváló tapadóhidat/alapfelületet képeznek a rá kerülő rétegeknek.

Tehát a habarcsok összetételében fontos szerepet játszanak a kötőanyagok, melyek feladata:

Diszperzió - Kiemelkedően jó tapadás biztosítása

Mész - Könnyű bedolgozhatóság 

Szálerősítés - Repedésmentesség

Cement - Nagy szilárdság és ellenálló képesség

 

TERMÉKVÁLASZTÓ